Dobroty z francouzské kuchyně, které si zvládnete připravit i doma

Francouzský způsob stravování je populární po celém světě, jelikož Francouzi si umí jídlo řádně vychutnat. Zatímco u nás je běžná obědová pauza v délce 20–30 minut, ve Francii není nic neobvyklého, že lidé stráví na obědě i hodinu a půl. Jídlo berou jako obřad a náležitě si ho užívají. Spoustu tradičních francouzských jídel proniklo do jiných zemí světa, kde se stali velmi oblíbenými. Pojďme se podívat na dobroty, které si můžete připravit i doma.

Quiche

Toto jídlo se skvěle hodí jako lehčí hlavní chod, případně předkrm nebo svačina. Jedná se o slaný koláč s nejrůznějšími náplněmi. Budete potřebovat pečící misku s vroubkovatým okrajem. Ta se vyplní těstem a přidá se náplň. Nejtypičtější je náplň ze smetany, vajec a slaniny. Podávejte se salátkem.

koláč

Makronky

Technicky velmi náročný dezert, avšak pokud ho upečete správně, zažijete v pusy hotové nebe. Připomíná trochu sněhovou pusinku, s tím rozdílem, že je v ní přimíchána mandlová mouka. Syté barvy získáte potravinářskými barvivy. Pokud je budete chtít roznést po přátelích, bude se vám hodit krabička na makronky.

makronky

Cibulačka

Lahodná polévka typická pro francouzskou kuchyni. Není příliš složitá na přípravu a je mimořádně chutná. Skládá se z cibule, kvalitního bílého vína a vývaru. Servíruje se s křupavou francouzskou bagetkou, která se opeče a do polévky se přidává na vršek sýr, který se rozteče a dodá polévce bohatší chuť.

Mousse au chocolat

Tento dezert bychom mohli do češtiny přeložit jako čokoládovou pěnu, která se podává běžně jako dezert i u nás. Francouzské mousse je lahodné, bohaté a plné syté čokoládové chuti. Pro jeho přípravu potřebujete čokoládu, kakao, žloutky a tučnou smetanu. Ingredience zpravujete do lahodné pěny, která je ale velmi sytá, takže vám k uspokojení chutí stačí jen malá porce. Můžete ji dozdobit čerstvým ovocem nebo kousky čokolády.